19 września 2013

Patateria

Chciałam napisać kilka słów o restauracji Patateria w Karpaczu. Przepyszne dania serwuje francuski kucharz Michel Labarre. Jest to sławny kucharz,który swoje doświadczenie zdobywał w wielu prestiżowych restauracjach głównie we Francji ,ale również w innych państwach.Dziś szkoli wielu kucharzy, jest jurorem różnych konkursów kuchni francuskiej, a także prowadzi programy kulinarne.W Polsce znalazł się z ciekawości polskich smaków,kraju i ludzi.Znalazł miłość i tak się zaczęła jego przygoda z naszym krajem.


  Odwiedziłam ten lokal dzięki wygranej w Muzycznym Radiu kolacji dla dwojga. Skusiło mnie menu ,więc ponieważ serwują dania kuchni francuskiej,polskiej i regionalnej.Zrobiliśmy więc sobie  z mężem romantyczny wypad we dwoje,rezerwując sobie nocleg w pensjonacie Karkonosz,należącym do pana Labarre. Przyznam że byliśmy zachwyceni atmosferą tam panującą. Sam szef kuchni przynosi danie do stolika,zamieniając kilka słów z gośćmi.Pan Michel i jego żona są bardzo cieplymi i sympatycznymi osobami.
A teraz zaprezentuję moje przystawki:)

 



Ślimaki zapiekane na cieście   
francuskim








 



Żabie udka









Obie przystawki były pyszne,potem zmieściłam jeszcze rewelacyjną zupę rybną.
Zaletą lokalu jest kuchnia otwarta,gdzie widać jak przyrządzane są potrawy, danie jest przygotowywane zaraz po złożeniu zamówienia, więc czas oczekiwania jest nieco wydłużony,ponieważ używane są tylko świeże produkty i zioła, nie ma mrożonek, ani mikrofali do podgrzewania. Ale na prawdę warto czekać!!!


A oto właściciele:)
Wszystkim będącym w Karpaczu szczerze polecam to miejsce. My na pewno jeszcze tam wrócimy.


Na drugi dzień, przed powrotem do domu skusiliśmy się jeszcze na ziemniaki zapiekane:)

         
         Karpacz ul.Linowa 1b

A może ktoś z Was już był w tym miejscu? Jak tak to podzielcie się opiniami. Pozdrawiam!