8 kwietnia 2017

Pizca del Mundo - wspaniałe kakao


Ponieważ uwielbiam słodycze, a cały sezon jesienno zimowy umilam sobie pysznym kubkiem kakao, dlatego postanowiłam opowiedzieć Wam o dwóch ciekawych i pysznych produktach polskiej marki PIZCA DEL MUNDO
Firma posiada w sprzedaży produkty pochodzące tylko i wyłącznie ze Sprawiedliwego Handlu - Fair Trade. W ofercie sklepu znajdziemy kawy, herbaty Yerba mate i kakao. Wszystkie produkty pochodzą z ekologicznych upraw, a założenie marki mówi samo za siebie :

" Dbamy o to, by w naszych produktach nie było podejrzanych składników. Chcielibyśmy, aby dzieci uczyły się chemii w szkole, a nie z opakowań produktów, które spożywają.
- Nasze czekolady na gorąco zawierają naturalne organiczne kakao (aż 42%!) i organiczny cukier trzcinowy, podczas gdy większość napojów typu „kakao rozpuszczalne” na rynku to mieszanki zaledwie 15-20% kakao z cukrem, solą, emulgatorami, barwnikami, sztucznymi aromatami i innymi substancjami.
- Sprzedajemy wyłącznie kawę w 100% arabikę, a kawa mielona jest tą samą kawą, co ziarnista. Nie tuszujemy starej lub złej jakości kawy mocno ją wypalając, lecz kupujemy ziarna najwyższej jakości i palimy ją tak, aby wyczuwalny był jej naturalny smak i aromat.
- Yerba mate (w tym funkcjonalna) składa się wyłącznie z naturalnych składników. Nie ma w niej aromatów czy barwników, wyłącznie organiczna yerba mate, suszone zioła i owoce. "

Produkty Pizca del Mundo są organiczne, co potwiredza certyfikat rolnictwa ekologicznego tzw. "euroliść " oraz certyfikat Ekogwarancja PTRE







KOMOE - malinowa czekolada na gorąco

Wszystkie produkty tej marki wyróżniają się bajkowymi etykietami, które ma się wrażenie zaraz przeniosą nas do takiego świata. I to prawda, bo picie takiej czekolady to po prostu bajka. Smakuje wyśmienicie, a do chwili szczęścia wystarczy wymieszać 3 łyżeczki czekolady w gorącym kubku mleka. I po chwili mamy odlot, takie to dobre. Moje dzieci ubóstwiają taki napój, a ja mam gwarancję, że daję im to, co najlepsze.




Nazwa " Komoe " pochodzi od jednej z najważniejszych rzek Wybrzeża Kości Słoniowej, kraju znanego obecnie jako zagłębie kakao.

Kakao pochodzi  ze spółdzielni rolniczych: Kavakiva (Wybrzeże Kości Słoniowej), Conacado (Dominikana), Cocabo (Panama); cukier trzcinowy pochodzi ze spółdzielni: Kaleya (Zambia), Kasinthula (Malawi).

Czekolada na gorąco malinowa KOMOE dostępna jest w sklepie internetowym ze zdrową żywnością  Biogo.pl
 



ESPERANZA - Kakao 100% prażone, w proszku

Kakao to poznałam tak naprawdę dzięki temu, że znalazło się w którymś pudełku ChillBox. Przyrządzone tak bardzo mi posmakowało, że jest to już moje kolejne opakowanie.


Składniki: 100% ekologiczne kakao odtłuszczone alkalizowane. Zawartość naturalna tłuszczu kakaowego: 10-12%.
Esperanza to kakao z niewielką zawartością naturalnego tłuszczu kakaowego. Idealnie nadaje się do wypieków.
Kakao jest przygotowane w stylu holenderskim (alkalizowane), dzięki czemu jest mniej kwaśne i gorzkie, ma też bardziej wyrazisty kolor i lepiej się rozpuszcza w wodzie. Ponieważ jest łagodniejsze, lepiej współgra z innymi smakami w potrawach. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że kakao to jest mniej kaloryczne.
Dzięki alkalizacji kakao Esperanza ma neutralne (pH 7-8), powinno być więc wykorzystywane w przepisach, w których używa się proszku do pieczenia (w przeciwieństwie do przepisów z sodą oczyszczoną, która wymaga środowiska kwaśnego, zapewnionego np. przez kakao niealkalizowane).


  
Ja lubię je pić rozpuszczone w gorącym mleku, kojarzą mi się czasy, kiedy to w szkole na długiej przerwie, na stołówce podawano kubek gorącego mleka, a my nosiliśmy kakao w woreczkach i robiliśmy pyszny napój. To mój smak dzieciństwa :)

Nazwa „Esperanza" oznacza "oczekiwanie". Wiele niewielkich miejscowości w Amazonii nosi właśnie taką nazwę. Możemy tylko zgadywać że ich założyciele nie narzekali na brak czasu.

 Kraj pochodzenia ziaren: Peru, Dominikana. Dostępne Tutaj




 A więc jak ? Wpadniesz na kubek gorącego kakao lub czekolady malinowej ?